Ökenblomman

En levande asfaltsblomma med allt vad det innebär, det är jag.

Lite av mina minnen från år 2010 i ord och bild

Första strofen ur "Kärlekens lov" från 1 Kor.13


Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal.Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting.Och om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men saknar kärlek, har jag ingenting vunnit.


Det där med nyårslöften är lite klyschigt, och ute, därför att man oftast inte kan hålla det man lovar. Många ggr har jag lovat både det ena och det andra, men inte lyckats. Det som har hänt under 2010 är att jag kommit närmare Gud och har på ett märkligt sätt förvandlats mer och mer inom mig. Jag har gått igenom svåra försoningsprocesser som jag inte trodde var möjliga, och jag som redan innan trodde att jag redan försonats med allt det förgångna. Tänk så fel man kan ha! Jag har ju liksom alla andra människor mkt inom mig som behöver städas undan, förlåtas och lämnas. Det finns säkert fortfarande saker kvar, om inte det så kommer det ständigt nya situationer i livet, då man får vara på sin vakt så inte bitterhetens rot skjuter skott och förorenar hjärtat och själen igen. Detta är inget man klarar på egen hand, utan vi behöver Guds hjälp. Ju närmare vi lever Honom, desto lättare är det att leva rent, både i tanke och gärning.

Det jag har bestämt mig för inför det kommande nya året är att söka mig ännu närmare Herren, att försöka att tänka på, i livets olika situationer och möten med människor, hur skulle Jesus ha gjort här, vad skulle han ha tänkt, vilken väg skulle han välja. Att höra Guds röst är inte självklart enkelt. Han viskar bara, så det är endast i Hans omedelbara närhet och inre tystnad du kan höra vad Han säger. Därför är det så viktigt att stanna upp ibland, i livet. Bli inte förvånad om du periodvis på vägen tvingas stanna upp av olika anledningar. Det kan vara tvunget att ske för att du ska stilla dig och kunna lyssna till Herrens röst. Tänk på det, så du inte tappar modet vid de tillfällena, utan lyssna in nyfiket istället vad Han har att säga.

Jag ber Gud fylla mig med ännu mer kärlek, till den lilla flickan inom mig och till alla människor jag möter. Min önskan är att människor ska få se en glimt av Jesus när de ser på mig. Jag vill lysa och finnas till för mina medmänniskor och visa på vägen till en sann kristendom som inte bygger på kyrkbesök och döda gärningar och religiösa mönster, utan en väg i en äkta gemenskap med Jesus själv. För att komma dit måste vi lära känna HONOM, inte Hans kraftgärningar i första hand, utan Jesus som person och den väg han gick mot det viktigaste i världshistorien, mot korset. Detta är sanningen. Och förlossningen för oss, den enda vägen vi kan gå för att få ett evigt liv.

Jag har här samlat ihop ett gäng med foton från året som gått som jag färna delar med mig. Det har varit ett fint år tycker jag :), trots att värk och trötthet har varit värre än någonsin. Funderar om det är en frukt efter svininfluensasprutan förra december? Nåväl, häng gärna med här och se många av godbitarna från det gångna året.

(Det som jag hade velat haft med här är foton från de båda Farfarsträffarna i Gävle, men tyvärr hade jag ingen kamera med mig då. Ska ta med den vid nästa träff :)


Lite keramiksaker jag gjort under året :)

Mindre knotskål med svart purpurglasyr (stengods)

Kaffekopp med fat i rödbrun glasyr (stengods)Liten mockakopp med fat i blå glasyr (stengods)Liten mockakopp med fat i transperent glasyr (Kork stengods)Stor ostbricka i svart purpurglasyr (stengods)Ugnssäker form i blå glasyr (stengods)


som ovansom ovan, i smaragdgrön glasyr


Och så blev det två figurer ...


Holger & Greta


Några foton från min målarverkstad/kurs

Minns tyvärr inte namnet på den originaltavlan o konstnären, men här har jag tolkat en känd tavlaMystik


En målning jag gjorde efter ett foto från min kära facebookvän, Torbjörn Degerman. Den kommer att hänga snart i mitt lilla barnbarns rumHmm..... denna målning har jag bara börjat med, nyligen. Tog med den ändå, den är mitt nuvarande projekt. Får se vad det blir när den blir klar

Jag älskar fjärilar, och detta året lyckades jag fånga tre på bild
Macaonfjäril(minns inte namnet)
Påfågelöga
 
Vinterfoto från hamnenvinterbak och godisskapande och glögg i mina egna tillverkade glöggmuggarIslykta/tårta :)

En av årets festtårtor. Jag älskar att skapa dem, men äter inte själv :)
Fotat i vår trädgård (mixat)Naturliga isskulpturerEtt litet ljus kan skingra ett stort mörker
Våravslutning med keramikgruppen = surströmmingsfest :)
Som ovan. Här sittande, kursledaren Lena, i mitten Inger, t h Astrid

som ovansom ovanSom ovanSom ovan
Som ovanUpptäckt under vårpromenad i byn

Här firar vi (närmaste släkten) min älskade mammas 77-års dag <3
Som ovan. Tv, min bror Tomas, i mitten mamma, th min svåger BengtDen 4:e Juni blev min älskade dotter Lina Socionom. Här fotas hon med Sambo Stefan utanför Universitetet i Örebro.

Några veckor efter examen firar vi henne i vår stora trädgård, med grillat och massa andra godsaker, tillsammans med vår storfamiljArbetet nere vid vår lillstuga i hamnen är påbörjat. Det ska bli ett stort soldäck och brygga ut mot vattnet.Nu bara bryggan kvar. I bild, tv min Robban, ute vid bryggan min exman Daniel, Mandas pappa och vår goe vän.Naturligtvis besökte vi också mina kära svärföräldrar i Linköping på sommaren, Elsa & Rune, underbara människor <3


Här svärfar Rune med min man Roberts son Alex, som ju också är min yngsta dotter Amandas käresta :).....komplicerat??? :)


Början på vår resa söderöver i Sverige
Här med :)
Här några bilder från ett möte på Torpkonferensen i somras. Konstnären på bild är min bror Tomas Munkas Larsson, och en liten nyfiken pojke :)
Den som då predikade under tiden målningen skapades var Mikael Hallenius, en fantastisk förkunnare
Här är målningen klar!


Här badar jag i mångatan en varm sommarkväll sent. Vi har nyss kommit fram till min bror med familjs sommarställe. Det var underbar känsla!
Här är det sill och potatis som gäller :)
Robban och min bror Tomas har precis sjösatt deras "Lillmaja"

Ytterligare en familj på utflykt :)


En liten museimack i (tror jag) Sollebrunn


En underbar sommardag, ute i båten med Tomas och Annika. Här Robban, som njuter för fullt
Här börjar vi sikta in oss mot Gräfsnäs hamn


Vi kliver ur båten och promenerar iväg mot slottsruinen/fästningen? Naturen är fantastisk!


Som ovanAnnika och Tomas vid ruinen. Nu dags för massäcken :)Ljuvliga sommar!!!! Tomas, Annika, Annikas pappa S-L och Tomas. Jag sittende på gräset och Annikas mamma bakom kameranPå väg tillbaka mot båten


Nu är vi alla i. Dags att återvända till sommarstuganNaturligtvis måsta man ta en dag i Ullared under veckan :). Här Tomas och Annika. Annika lycklig efter den stora vinsten :). Jag blev allt lite avundsjuk ;)Efter en hel dags shopping lade vi ut filten bredvid den stora parkeringen och vilade, åt glass ochh drack kaffe. En mkt lyckad ochh rolig dag!


Nämen, här får vi besök utanför mulltoan av en trevlig groda. Han var jättesocialm och ville inte alls gå därifrån :)En dag åktre vi till Gräfsnäs/Antens järnväg. Då passade jag på att få träffa Anki, en så go och fin vän från Facebook. Det var ett jättefint möte<3


Hon följde med oss tillbaka till sommarstället och grillade. Vi hade en fin gemenskap denna sköna sommardag<3
He he .... här busfotade jag Anki på väg ut från toan :)

Veckan med min brors familj är över och vi åker vidare ner till Malmö för att besöka Robbans bror, Roland, med familj. Han visade oss runt lite och bl a fick vi se detta snurriga hus, Turning Torso.
Vi ppromenerade länge runt i det området och gick ner till vattnet. Det mörknade till lite mystiskt på himlen och det började blåsa friskt.
Som ovan


Som ovan

Resan hemåt börjar. Vi gör ett stopp i Landskrona och jag får äntligen för första ggn i mitt liv träffa min goaste Mitavän, från författarsajten Sockerdricka från början och nu även från Facebook. Hon står mig mkt nära och är en verklig själsvän. Vi har drabbats av samma sjukdomar och förmodligen p g a det funnit ett starkt band mellan oss. Vi finns till för varandra, stöttar och uppmuntrar i livets skiftningar. I LOVE YOU, Mita<3<3<3 Att få träffa dig var fantastiskt. Jag längtar såååå till nästa gång<3
Inte långt kvar hem nu. Här stannar vi till några timmar hos kära mamma. Just här sitter vi och fikar i en mkt vacker och prisad vinterträdgård.


Åhhh, hemma igen!!!! Och se, soldäcket och altanen är färdig vid lillstugan i hamnen. Underbart! Sällan har jag kännt sån spontan glädje. Här är mitt paradis!! Åhhh, vad jag längtar efter sommaren nu, att få vara där nere om dagarna<3


Här har vi precis sått gräsetHär firar vi med våra goaste vänner, Micke & Bettis med familjJag och Bettis :)
Alex har kastat efter abborre från vår lilla brygga, men ingen tur denna gång.Kärleksparet, Amanda & Alex, min dotter och Robbans son :)<3Micke kastmetar ute vid vår pir


Bettis med.... man måste ju testa :)Återigen hos min goaste mamma. Att lägga mig ner bredvid henne i sängen och bara mysa, det är underbart!!!!<3En ovanlig syn, jag i glasögon!! Det visade sig i våras/somras att jag behövde ha glasögon när jag läser och sitter vid datorn, så då åker de på, (ibland), tyvärr glömmer jag de, som just nu t ex.....ooooppppssss :/.


Robban "kidnappar" mig och för mig ut till skärgården, till Albertina, en härlig fiskrestaurang precis vid havet. Gissa omm jag blev glatt överraskad :). KUL!
Manda o Alex nere vid vårt underbara lilla havsbad här hemma i byn

Och jag ... blir som ett litet barn i vattnet :)


... och i sanden :)En fantastiskt fin dag detta. Vi tog med mamma på utflykt till Engeltofta, i Gävle skärgård. Vi åt gott och hade en underbar dag tillsammans, fr v, Min Manda, Alex, svägesrka Annika, jag, min bror Tomas, deras dotter Malin, min Lina (med mitt barnbarn i magen), och framför oss är älskade mor<3<3<3Mamma och Tomas busar (sånt gillar vi i vår släkt :)Som ovanLyskväll i lillstugan, sista lördagen i Augusti
Som ovanSom ovanSov ovan
Som ovanSom ovan
Som ovanVår årliga höstweekend i Sälen. Här Västerdalälven
Här är stugan vi hyr, samma varje år <3Här är vi vid en av våra favvofiskesjöar. Viktigt att ha massäck med sig :)Ja, ibland funkar inte de här engångsgrillarna så bra. Man bör ha med sig extra tändvätska eller motsvarande.
Ljuvlig kväll.- Ooppppssss.... jag har napp!!!! Hämta håven!!!
Yes!!! En fin, stor regnbåge!! Dagen räddad! :)Dags att rensa :)
Oj, det blev en till! Lyckan är gjord!!! :)En stund då och då, tröttnade jag på att fiska, då fotade jag istället :)Tänk så vacker naturen är i sin enkelhet!Som ovanSom ovan


En härlig fiskedag till ända. Mys att krypa ner i den goa sängen till ljudet av öppna spisen<3
Ny fiskedag :) = nya naturupplevelser


Drömmande att se in i lågornas sken


Fatta vilken natur Gud gett oss!Som ovanSom ovan

Som ovan


Här är min gomamma i min cowboyhatt :) <3


... och här är jag i samma :)Underbara höst!!!Som ovan
Som ovanÖverraskning igen :). Middag på kinarestaurang!
 Vilostund efter promenad i stan

VA! Vad är detta?!!!
Jo, man tar vad man har :). Det var dags för att vispa grädde, och har man ingen visp så går man ut i verkstan och hämtar borrmmaskinen och stopar i en visp, och vips så har man en perfekt, men något klumpig elvisp. Den fyndige är Daniel, min exman o Mandas pappa :)Här är den goda smörgåstårtan han bjöd på. Det var hans födelsedag.Här tv, min Lina, Mandas pappa, o Manda<3
Om vi ger oss tid att se oss omkring så kan vi förundras över den skönhet som finns överallt kring oss.
Som ovan

Som ovanCampingen hemma i byn, vid havetSom ovanSom ovan
Småbåtshamnen här hemma
Som ovan
Som ovanSom ovan
Som ovan
Vid vår lillstuga. Bryggbygget klart!

Här har gräset hunnit växa upp vid mitt lilla paradis<3<3<3


Sensommar/höstdopp
Foto från bypromenad
Som ovan
Som ovanSom ovan
Som ovan
Höstfest i skogen = kantarellplockning och picknick


Höststund vid stugan

Sista svampplockningen för året. Avslutas med fika på vår egen brygga <3

Och en stunds vila vid vattnet

Höstglädje


Höstfest

 Min kära mamma (gammal konstnär), provar på att måla lite igen<3
Här målar hon. Ser ni glädjen och entusiasmen i hennes ögon!? Underbart!

Mamma och jag <3<3<3 på höstpromenad


Sommaren försöker nagla sig fast, men hösten sliter snart av de sista löven

... och de sista skrumona nyponen

Isen lägger sig

Som ovan

Som ovan
Ett vackert löv som iskristallerna klätt i sin sköna vinterskrud
Som ovanTräd i grodperspektiv
Cypressglimt


Nära


BjörkbarkEnsamEtt siista möte med sanden innan snön
Björkens nervtrådar sträcker sig mot himmelen, ropar om nytt liv till våren

Naturen vill somna nu

Som ovan
Sprucken

Skev bild
Förvinterpromenad


Inte mkt kvar


RörelseSpegelbild


Otålig väntan på nästa sommar

Kylan kommer
Oj, satt vi verkligen här i somras?! Längtar dit igen, till värmen.
Från en av våra tre balkonger

Som ovan
På vår gårdVårt hem
I vår trädgård

Där skuggor finns, finns ljuset!


Lekande snöbollarLiv och stillhetStor tall vid vår gård


Året har varit mest fantastiskt, trots min värk och trötthet. Men det mest fantastiska har varit att jag blivit mormor nyligen. Ett nytt liv har kommit in i familjen, en liten pojke, Milo. Jag är så lycklig och stolt över den lille och min dotter Lina som blivit mamma.
Här håller han mitt lillfinger <3
Mitt lilla hjärtegull<3<3<3Sover så gott hemma hos mommo<3


Oj, det här blev många bilder ... :/, kanske ni inte orkat tagit er igenom dem alla. Jag vill i alla fall med detta inlägg tacka Gud och tacka alla, min familj och mina vänner och läsare för ett fint år med mkt innhåll. Vi vet ju alla att "bakom molnen lyser alltid solen", och inte för evigt ska molnen finnas där. Tänk på det du som har det tungt just nu.

Jag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År. Samla på er fina, goa minnen. Bemöt dina medmänniskor med kärlek och den ska vändas tillbaka till dig. Bemöt dina medmänniskor med vänlighet och givmildhet. Allt du ger, kommer tillbaka.

Gud välsigne oss allla det nya året 2011!

Mia


<3<3<3

Söndag 19/12 2010 fjärde adventJulglädje <3Kära vänner, tänk hur livet är, man går över berg och dalar, ser solen, regnet. Man skrattar, gråter, hoppas, våndas, tror och tveka, älskar och sörjer. Allt ingår i paketet livet, det som är en verklighet när man är människa. Det finaste är att vi själv kan välja om vi vill gå vår livsväg ensam eller tillsammans med Gud. Vi kan också välja om vi vill vara goda eller onda människor. Vi kan välja att vara vänliga och kärleksfulla, försonade med allt gammalt elände vi bär på eller fulla av bitterhet. Att bli en fri människa inombords är omöjligt i egen kraft, men tack och lov så finns en som kan och vill hjälpa oss, Jesus.

Nu väntar vi på Hans födelsedag, julafton. Så lätt det är att glömma bort Honom i allt som vi fyller våra jular med. Jag påminner mig själv ständigt om varför vi firar ju egentligen, och vi, i vår familj läser alltid julevangeliet tillsammans någon gång under julaftonskvällen, och ber tillsammans. Det är en skön och viktig stund för oss.

Redan i gamla testamentet, på ett flertalet ställen kan vi läsa om att Jesus ska komma. Det är mäktigt, tycker jag. Här är ett av de ställena:

Jesaja 9:1-7

Men denna mörka och hopplösa tid ska inte vara för alltid. Sebulons och Naftalis land har drabbats av Guds dom, men i framtiden ska dessa områden i Galileen och landet längs Jordan bli hedrat. Folket som vandrar i mörker ska få se ett stort ljus. Över alla dem som bor i dödsskuggans land ska ett klart ljus lysa. Israel ska bli mäktigt igen och fyllt av glädje. Man ska glädjas som under skördetiden och som när man efter en vunnen strid delar upp krigsbytet. För Gud ska lossa kedjorna som binder hans folk och bryta sönder piskan som misshandlar deras ryggar, på samma sätt som han besegrade midjaniternas stora här med Gideons lilla armé. På denna fridens dag ska det inte längre något kvar som påminner om krig. Allt sådant ska brännas upp, skon som krigaren bar i striden, och manteln som sölades ner av blod.
Ett barn har blivit fött åt oss. Vi har fått en son av kunglig ätt.Regeringsmakten ska vila på Hans axlar, och han ska kallas "Underbar rådgivare", Mäktig Gud", "Evig Fader, och "Fridsfurste". Hans väldiga fridsrike ska aldrig upphöra att växa.Han ska regera från Davids tron i fullkomlig godhet och rättvisa, och han ska låta alla nationer i världen få uppleva rättvisa och fred. Detta kommer att ske därför att Herren, härskarornas Gud, har bestämt det.

... och lång långt senare sker detta:Lukas 2: 1-21

Jesus föds


Vid den tiden beslutade den romerske kejsaren Augustus att alla innevånare i landet skulle registreras, så man kunde beskatta dem. Detta gjordes när Quirinius var landshövding i Syrien.
Var och en fick då resa till sin hemstad för att registrera sig. Eftersom Josef tillhörde den kungliga släkten måste han resa från staden Nasaret i Galileen till Betlehem i Judeen, kung Davids stad. Han tog med sig Maria, sin trolovade, som nu väntade barn.
Medan de var i Betlehem blev det dags för henne att föda, och hon fick en pojke. Hon svepte om honom och lade honom i en krubba, för det fanns inte plats för dem i världshuset.
Samma natt var några herdar ute på fältet utanför staden och vaktade sina får. Plötsligt stod en ängel framför dem, och Guds härlighet lyset omkring dem. De blev fruktansvärt rädda, men ängeln lugnade dem.
"Var inte rädda", sa han. Jag kommer till er med en fantastisk nyhet, och den gäller alla! I natt har Frälsaren fötts i Betlehem. Han är Messias, Herren. Ni kommer att känna igen honom på att han är lindad och ligger i en krubba." Plötsligt var ängeln omgiven av en himmelsk armé av änglar som lovprisade Gud. "Ära ske Gud i höjden", sjöng de, "och fred på jorden bland människor som han älskar."
När alla änglar hade farit ifrån dem upp till himlen, sa herdarna till varandra: "Kom! Nu går vi till Betlehem! Vi måste se det fantastiska som hänt och som Herren har låtit oss få veta!"
De sprang till staden, och hittade Maria och Josef och barnet i krubban. Herdarna berättade för alla vad de varit med om, och vad ängeln sagt om barnet. Alla häpnade över herdarnas ord, men Maria behöll allt som hänt för sig själv. Hon lade det noga på minnet och tänkte ofta på det.
Herdarna vände sen tillbaka till sina får. De tackade Gud för allt de hade fått se och höra, precis som ängeln hade sagt.
Åtta dagar senare när pojken omskars, fick han namnet Jesus, det namn som ängeln gav honom innan han ens blivit till.

Kära vänner, Här har Jesus fötts. Vilken underbar nyhet och vilken gåva från Gud. Tänk om vi till fullo kunde förstå Guds kärlek till oss i det att Han sänder sin son ner till jorden för att en gång för alla ge oss vägen till livet, till Fadern, genom Jesu försoningsdöd på korset.

I gamla testamentet finns även profetiska beskrivningar från Jesu liv och hans död. Ett av ställena som tar upp det är:

Jesaja 53

Men vem vill tro vårt budskap! Vem vill lyssna? För vem ska Gud uppenbara sin frälsande kraft? För Gud var han som ett färskt , grönt skott, som sköt upp från en rot i en torr och steril mark. Men i våra ögon var han inte på något sätt tilldragande. Det fanns ingenting hos honom som behagade oss. Vi föraktade honom och övergav honom, han var en sorglig syn, drabbad av lidande! Vi vände honom ryggen och såg åt ett annat håll när han gick förbi. Vi avskydde honom och förstod inte vem han var.
Ändå var det vårt lidande han bar och våra sorger som tyngde honom. Vi trodde att hans lidande var ett straff från Gud för hans egna synder, men det var för vår skull han blev sårad och slagen. Han blev misshandlad för att vi skulle få frid. Han blev straffad, men vi blev friade! I hans sår finns helande för oss! Det var vi som gick vilse som får. Det var vi som lämnade Guds stigar för att gå våra egna vägar. Ändå lade Gud alla våra skulder och synder på honom! Han var pressad och plågad, men ändå sa han inget till sitt försvar. Han var som ett lamm, som förs bort för att slaktas. Och som ett får styr tyst när man klipper det, så stod han tyst framför dem som dömde honom. Från anklagelser och rättegång förde de bort honom för att dödas. Men vilka bland folket insåg den dagen att det var deras synder han dog för? Vem förstod att han led i deras ställe? Han begravdes som en brottsling i en rik mans grav, men han hade inte gjort något brottsligt, och han hade aldrig sagt ett ont ord.
Men det var ändå Herrens plan att krossa honom och lägga detta lidande på honom. När han väl har offrats för synden, ska han få många arvingar.. Han ska få liv igen, och Guds plan ska ha framgång genom honom. När han ser resultatet av sitt lidande ska han känna sig tillfreds. På grund av vad han, min rättfärdige tjänare, har gjort ska många bli rättfärdiga inför Gud. Han ska bära alla deras synder. Därför ska jag ge honom all den ära som tillkommer den som är stor och mäktig, för han har gett sitt liv i döden. Han betraktades som en syndare när han bar mångas synder och ingrep för deras skull och bar fram deras sak inför Gud.Detta skrevs århundraden före Jesu födelse. Visst är det fantastiskt! Detta är julens unnderbara budskap! Och vänner, det bästa av allt är att allt detta inte är en saga. Det är verklighet. Jesus lever! Låt oss ta in detta till fullo och låt denna julen bli en högtid då vi med våra liv får fira Jesus. Låt Guds godhet få genomsyra oss till fullo, så vi får vara spegelbilder av Honom, han som var och som är och alltid kommer att finnas.

Gud välsigne oss alla<3

Tack Gode Gud för Jesus, för Golgata, för segern och för livet vi har fått ta emot genom försoningsblodet, i Jesu namn. Amen.

17 December 2010I väntan på sommarenFrån en av våra balkonger...Vår gård...
Vårt hus


På promenad...
...

Utan mörkret, inget ljus...


Mitt älskade lilla barnbarn <3<3<3